Baju Terlalu Ketat Punca Gatal Kulit

Kenapa kulit gatal? Kenapa bila waktu tertentu je badan gatal? Gatal-gatal kulit boleh terjadi sebab bakteria, kulat, virus ataupun penyakit seperti gangguan saraf.

Permulaan simptom gatal-gatal selalunya akan timbul ruam-ruam atau bintik-bintik merah. Jika gatal-gatal berlaku pada waktu panas atau ketika berpeluh sahaja, ianya berkemungkinan Ekzema ataupun Heat Rash.

Penyebab Gatal2 Kulit.

  1. Terlebih guna detergent
  2. Baju terlalu ketat
  3. Berpeluh
  4. Cuaca panas
  5. Allergik
  6. Berhabuk
  7. Suasana yang kotor
  8. Kulit kering dan sensitive

Jadinya, jika terlebih guna Detergent. Kena kurangkan ataupun ganti dengan Detergent yang mild untuk elakkan iritasi kulit.

Jika baju terlalu ketat sampai kulit pun tak dapat nak bernafas, kena lah pakai pakaian yg longgar sesuai dengan syariat Islam. Kain baju juga boleh menyebabkan kulit gatal-gatal contohnya macam Wool. Dan serangga pun boleh tersekat dalam celah-celah benang tu, menyebabkan gatal-gatal.

Berpeluh dan cuaca panas pula, rajin-rajin pakai bedak yang dalam tin untuk sejukkan badan. Bawa juga portable fan ke mana-mana supaya sentiasa berangin.

Untuk Allergik, boleh gunakan dengan Set Rawatan Itchy Anywhere untuk bantu atasi dan merawat pelbagai masalah kegatalan kulit.

Berhabuk dan suasana yang kotor, pastikan persekitaran kena bersih. Kalau nak kena kemas rumah yg berhabuk, pastikan pakai lengan panjang dan pelitup muka, supaya habuk tak masuk melalui pernafasan dan menyebabkan gatal-gatal.

Kulit kering dan sensitive juga sangat sesuai gunakan Set Rawatan Itchy Anywhere sebab bahan-bahan dalam Itchy Anywhere semuanya untuk melembutkan, merawat dan membasmi kuman dengan efektif. Kandungan bahan semuanya organic dan natural je.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *