Betul Ke Bengkung Punca Usus Tersepit?

Dalam era modenisasi ini, makin banyak kajian yang dilakukan ke atas perkara yang nenek moyang kita lakukan. Contohnya penggunaan bengkung. Ada pula yang tak buat kajian, tapi memandai-mandai.

Kalau betul penggunaan bengkung akan menyebabkan kemudaratan, kenapa elok je nenek moyang kita gunakan. Malah penggunaan bengkung digunakan setiap hari untuk pastikan badan mereka kekal cantik tiptop!

Bengkung bersalin beri faedah pada kesihatan dalaman seorang wanita. Memakai bengkung kini bukan hanya untuk cantik! Ini antara faedah bengkung yang lain mengikut jenis.

 • Bengkung Bersalin Lilit Jawa

Kain lebar sepanjang 15 meter. Boleh diikat dan dibalut dengan kemas. Bengkung jenis ini lebih kejab, kemas dan cepat mengembalikan bentuk badan. Cumanya susah untuk dibuka jika ingin ke tandas.

 • Bengkung bersalin Zig-Zag/Beroda

Kain lebar yang dikat dengan tali secara berselang-seli (seakan-akan zig-zag). Boleh dipakai seperti bengkung jawa. Bengkung bersalin jenis ini lebih mudah untuk dibuka. Hanya longgarkan ikatan zig-zag. Zig zag dah siap jalankan cuma perlu ketatkan sahaja.

 • Bengkung bersalin moden

Seakan korset dengan cangkuk, zip, zap-on dan tiub. Lebih mudah untuk dipakai dan sangat sesuai untuk yang bersalin secara ceaser. Jadi bengkung modern lagi mudah, selamat dan selesa untuk dipakai.

Faedah pakai bengkung selepas bersalin

 1. Mengempiskan perut, memulihkan kulit perut, mengurangkan kesan regangan dan mempercepatkan tompok hitam hilang pada perut.
 2. Membuang angin dalam badan.
 3. Mengembalikan kedudukan peranakan/mengelak rahim jatuh.
 4. Mengecutkan rahim yang bengkak selepas bersalin.
 5. Mempercepat proses pengeluaran darah kotor.
 6. Mengelak badan dari masuk angin.
 7. Mengelak masalah perut buncit dan menggelebeh.
 8. Membantu menghilangkan sakit belakang.
 9. Menguatkan kembali kedudukan tulang belakang.
 10. Mengurangkan rasa sakit pada perut.
 11. Mengetatkan otot perut yang longgar semasa hamil.
 12. Memecahkan lemak dan selulit.
 13. Menggalakkan postur badan yang baik.
 14. Membantu proses penyusuan.
 15. Mencegah makan lebih banyak.

Pakai bengkung sekurang-kurang selama 5 jam sehari. Ikat bengkung dari bawah payudara hingga ke bawah pinggul. Ibu yang bersalin secara caesarean perlu tunggu sekurang-kurangnya hingga sebulan atau sembuh luka sebelum memakai bengkung. Sambil tu rajin-rajin lah makan jamu, contohnya IJamu Power Gold. Confirm-confirm makin cepat, body makin cantik dan semakin sihat. Makan jamu pun boleh buatkan kulit cantik berseri-seri tau.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *