Masih Ada Mask Acne? Ini Caranya Nak Atasi Mask Acne!

Kita nak pergi kedai bawah block ataupun nak pergi Pasar, tempat-tempat yang kita biasa pergi sekarang dah tak sama lagi macam dulu. Social distancing, face mask dan tak boleh lagi nak open house besar-besaran dengan saudara mara. Tapi tak best nya bila kita kena pakai Face Mask sepanjang masa, naik berwap kadang-kadang sebab lama sangat pakai Face Mask, sampaikan timbul masalah baru iaitu Mask Acne.

Mask Acne berpunca dari pori tersumbat, pori yang kotor, kulit tak dapat nak bernafas dengan betul, berpeluh dan toxic yang keluar dari pernafasan kita.

What To Do?

  • If it’s rewashable, wash it!

Kalau mask tu boleh guna semula, setiap kali guna tu rendam dengan air panas baru cuci dengan sabun. Handwash pun boleh, nak masuk dalam washing machine pun boleh. Kalau face mask pakai buang, WAJIB buang terus setiap kali guna. Sebab kita tak tahu apa bacteria atau virus yang kita dah collect sepanjang kita kat luar tu. Tak payah nak simpan atau nak gantung kat mana-mana, bacteria dan virus merebak dengan cepat, kalau kita letak kat meja habis 1 meja tu dah kotor and kita kena lap dengan sabun untuk bunuh kuman tu.

  • Cuci muka betul-betul!

Lepas buka face mask, basuh muka terus untuk buang peluh dan kotoran dari muka. Sebelum nak basuh muka tu kena basuh tangan dulu dengan sabun tau. Kita yang beragama Islam ni, boleh ambil wuduk, masukkan air dalam hidung dan keluarkan air dari hidung. Kita tak tahu in anytime kalau ada virus atau bacteria masuk dari saluran pernafasan kita, jadi cara ni memang paling effective!

  • Active Acne Breakout?

Kalau memang sebelum pakai face masks lagi dah ada breakout, dan selepas pakai face mask makin teruk, kena rawat cepat-cepat dengan Aura Prestige Serum by Aija Beauty Halawa. Aura Prestige Serum ada Pati Mawar, Ekstrak Timun, Ekstrak Aloe Vera, Chrysanthemum Flower & Sengkuan untuk rawat segala jenis masalah kulit termasuk Breakout tu. Memang patut sangat kalau awak cuba Aura Prestige Serum sebab ia bantu untuk kecutkan jerawat, stabilkan penghasilan minyak and cerahkan kulit!

-34%
$30.00$95.00

1 Bottles Of Ijamu Power Lawa Gold 35 Biji/ Bottles

-31%
$45.00$125.00

1 Bottle of Aura Prestige Serum v2 60ml/Bottle. Gel Type.

-30%
$45.00$155.00

Slim Gold 40 Caps / Bottle Slimming Made Simple, Safe And Effective.

What Not To Do?

  • Pakai Makeup 5 inci

Hahaha joking! Jangan pakai makeup tebal-tebal, kulit tak dapat nak bernafas sebab tu makin pori tersumbat makin banyak breakout. Pakai bedak tipis-tipis je dulu, untuk protect kulit sticky skincare. Nak nampak natural makeup, pakai mascara, eyeliner je. Bukannya orang nampak muka pun, kan pakai Face Mask!

  • Pecahkan Jerawat

Tangan jangan gatal nak pecahkan jerawat, air yang ada dalam jerawat tu kalau terkena kulit yang lain akan timbul jerawat baru. Sebab air jerawat tu penuh dengan kuman, bila air tu meleleh ke tempat lain makin banyak jerawat yang timbul tau. Kecutkan jerawat dengan Aura Prestige Serum je okay!

  • Terlebih skincare

Bila skincare terlebih, tepek tebal-tebal pun susah juga jerawat tu nak kecut dan makin tersumbat pori-pori tu. Kena apply just nice, and paling penting apply kat leher sekali tau. Bila kulit muka cantik smooth, leher kita pun sama. Yang penting, wajib apply sunblock, supaya kulit kita terlindung dari sinaran UV yang akan buat kulit kita makin teruk.

Jangan lupa apply Aura Prestige Serum hari-hari, siang & malam tau. 2 pump je dah cukup untuk seluruh muka and leher. Nak tahu lebih lagi tentang Aura Prestige Serum, click here!

 

-30%
$45.00$155.00

Slim Gold 40 Caps / Bottle Slimming Made Simple, Safe And Effective.

-34%
$30.00$95.00

1 Bottles Of Ijamu Power Lawa Gold 35 Biji/ Bottles

-31%
$45.00$125.00

1 Bottle of Aura Prestige Serum v2 60ml/Bottle. Gel Type.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *