Masih Lapar Walaupun Dah Berbuka? Jom Tengok Snack Sihat Ni

Kita semua tahu kalau kita banyak makan makanan tak sihat, ianya akan mengakibatkan kenaikan berat badan.
Tapi kalau kita banyakkan makan makanan sihat, kita boleh turun berat badan dengan sihat!

Malah, kajian mendapati makanan yang tinggi dengan protein dan fiber dapat membantu rasa kenyang dan boleh mengurangkan pengambilan kalori.

Ini adalah senarai makanan yang low calorie dan mengenyangkan!

Sayuran Dan Hummus

My best home made hummus (vegan and gluten free).

Makan sayuran dapat mencegah kita daripada penyakit kronik, termasuk Penyakit Jantung. Tapi, tetap antara kita yang masih tak makan sayuran.

Sayuran boleh dicampurkan dengan sumber protein such as Hummus, a creamy spread yang diperbuat daripada Olive Oil, Garam, Jus Lemon, Taahini dan Chickpeas.

Gabungan low calorie, tinggi serat sayuran seperti Brokoli, Celery atau Bell Peppers dengan tinggi protein seperti hummus akan menghasilkan snack yang mengenyangkan tanpa ada tambahan kalori.

Hirisan Apple dan Mentega Kacang (Peanut Butter)

This delicious peanut butter apple dip is made with cream cheese, peanut butter, brown sugar and milk. The perfect dip for sliced apples! #fallrecipes #applerecipes #appledip #peanutbutter #peanutbutterrecipes #peanutbutterdip #brownsugar #apples #creamcheeserecipes #creamcheesedip #creamcheese

Apple sememangnya sangat berkhasiat dan pilihan yang sihat, tapi gabungkan dengan Peanut Butter adalah lebih baik!

Peanut butter is packed with protein, the most filling of the three macronutrients — protein, carbs, and fat. In fact, kajian menunjukkan makanan yang ditambah dengan Peanut Butter dapat membantu mengurangkan rasa lapar dan maintain berat badan yang sihat!

Hard-boiled eggs

17 Airfryer Snacks You'll Want To Make Again And Again

Ada sebabnya kenapa telur dikategorikan sebagai makanan sihat alami. Dalam satu telur rebus besar, mengandungi vitamin B12, vitamin A, selenium, phosphorus, healthy fats, and over 6 grams of filling protein.

Telur rebus sangat senang untuk dibawa kemana-mana dan juga rasanya sangat sedap!

Greek Yogurt dan Beri

Greek yogurt, banana, strawberries, and drizzles peanut butter

Greek yogurt mengandungi protein dan vital nutrients seperti calcium, magnesium, dan potassium. Manakala, buah beri snangat penuh dengan fiber dan sangat penuh dengan fiber dan disease-fighting antioksidan, yang akan membantu melindungi tubuh daripada kerosakan.

Snacking on foods that are high in protein, fiber, vitamins, and minerals can improve your health and even help you stay on track with your weight loss efforts. Snack yang sihat dan sedap seperti apa yang saya kongsikan ni akan membantu anda kekal kenyang sampai esok walaupun seharian berpuasa.

Lagi mudah kalau ada supplement yang dapat bantu kuruskan badan dalam bulan Ramadhan ni kan, bukan apa. Lagi-lagi bila puasa ni, seharian berlapar. Sudah pasti bila waktu berbuka rasa macam nak makan semua benda. Jadi dengan bantuan IJamu Slim Gold, bukan je boleh bantu kuruskan bada. Malah boleh bantu untuk kawal pemakanan dan tambahkan tenaga kita!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *